вгору

Мінфін затвердив зміни до декларації акцизного податку та порядку її заповнення

Мінфін наказом «Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» від 08.12.2021 року № 747 вніс зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку. Про проєкт наказу ми писали у матеріалі.

У новій редакції щодо форми декларації з акцизного податку з’явився новий додаток 1-4 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального під час зміни умов оподаткування згідно з підпунктом 229.8.13 пункту 229.8 статті 229 розділу VI Кодексу».

Крім того, у новій редакції маємо додатки:

  • додаток 2 «Розрахунок суми акцизного податку з тютюнових виробів, на які встановлено специфічні та адвалорні ставки акцизного податку одночасно»;
  • додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів»;
  • додаток 7 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії».

З урахуванням змін, за кожний звітний період, незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до декларації:

  • суб'єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні (у т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством;
  • платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ.

Інші платники заповнюють та подають розділи і додатки до декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими у них виникають податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку.

Платники, які є суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі, відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ, і які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, заповнюють та подають лише розділ «Д» та додаток 6 до Декларації.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. На момент написання даного матеріалу наказ не опублікований.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.