вгору

Можливість використання паперових ЛН для деокупованих територій: оприлюднено законопроєкт

Спільний представницький орган об’єднань профспілок оприлюднив проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”» (далі – проєкт Закону). 

Згідно з пояснювальною запискою він розроблений з метою забезпечення можливості для пацієнтів у випадку, коли відсутність у лікуючого лікаря на тимчасового окупованих або деокупованих територіях технічного доступу до електронної системи охорони здоров’я унеможливлює формування електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність, отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності на підставі паперового листка непрацездатності (далі – ЛН); вдосконалення процесу перевірки ЛН уповноваженими особами. 

Цей законопроєкт передбачає врегулювання питання ЛН, їх перевірки та здійснення повернення сум страхових виплат в разі встановлення необґрунтованості видачі ЛН. 

Пропонується передбачити використання паперових та електронних ЛН як підстави для призначення лікарняних. Унормовується питання засвідчення копій паперових ЛН. 

Проєктом Закону удосконалюється процес проведення перевірок ЛН та документів, що є підставою для їх формування. Наприклад, закріплено, що перевірки медвисновків про тимчасову непрацездатність мають право робити тільки уповноважені лікарі, тобто лікарі відповідної кваліфікації та досвіду роботи. 

Планується, що у разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.