вгору

Надання компенсації за знищене майно на окупованих територіях підтримано ВРУ

ВРУ прийнято за основу законопроєкт від 10.04.2024 р. № 11161 щодо компенсації знищеного чи пошкодженого майна, що знаходиться на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих рф (далі - законопроєкт № 11161). 

Законопроєктом № 11161 передбачено внесення змін до Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України» від 23.02.2023 р. № 2923-IX. 

Законопроєктом пропонується: 

  • полегшити процедуру отримання компенсації за зруйновані або пошкоджені об’єкти нерухомого майна для ВПО, які перемістилися з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф;  
  • прирівняти пошкоджені об’єкти нерухомого майна, що розташовані на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться активні бойові дії або ТОТ до зруйнованих через неможливість зафіксувати пошкодження та забезпечити надання компенсації  
  • не проводити процедуру обстеження знищеного або пошкодженого нерухомого майна, яке розташоване на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або ТОТ, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації. 

Про перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або ТОТ, для застосування тимчасових норм ПКУ щодо плати за землю та про порядок списання підприємствами знищеного або зіпсованого майна під час ВС, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.