вгору

Надання відпустки при народженні дитини: проєкт Порядку

СПО Об’єднання профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Порядку щодо надання відпустки при народженні дитини (далі – проєкт Порядку).

Він визначає механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини (далі – відпустки) відповідно до ст. 19-1 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі – Закон № 504).

Про прийняття відповідних змін до Закону № 504 ми писали у матеріалі.

Відповідно до п. 3 проєкту Порядку право на таку відпустку має:

1) чоловік, дружина якого народила дитину;

2) батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови спільного проживання та ведення спільного побуту, наявності у них спільних прав та обов’язків;

3) баба (дід), або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

При цьому одинокою матір’ю вважається:

  • мати, у актовому записі та/або свідоцтві про народження дитини якої відомості про чоловіка як батька дитини внесені в установленому порядку за її вказівкою;
  • мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком.

Одинокий батькоце батько дитини, матір якої померла, відповідно до рішення суду позбавлена батьківських прав, визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, якщо ця дитина не була усиновлена іншою жінкою.

Іншим повнолітнім родичем дитини вважається повнолітній брат або сестра.

Проєктом Порядку передбачено, що відпустка є одноразовою та такою, що не підлягає поділу на частини, з тривалістю не більше ніж 14 календарних днів (без урахування святкових та неробочих днів), незалежно від кількості народжених дітей за однієї вагітності. Надається вона на підставі письмової заяви, не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Планується, що ця відпустка може бути використана не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Її оплата буде здійснюватися не пізніше трьох днів з дня початку відпустки.

При поданні заяви про надання відпустки при народженні дитини вищенаведені особи мають подати відповідні документи. Наприклад, чоловіку, дружина якого народила, який планує отримати таку відпустку, при поданні заяви слід пред’явити документ для держреєстрації народження дитини або свідоцтво про народження, а також свідоцтво про шлюб.

Незареєстрований у шлюбі батько дитини, крім документа, необхідного для держреєстрації дитини або свідоцтва про народження дитини, також додає заяву батька або матері дитини про визначення її походження та довідку про фактичне місце проживання. Остання довідка має бути видана виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, яка засвідчує їх спільне проживання.

https://lh3.googleusercontent.com/wB7ZqYuzzfXkQ2juQxsrsAd4fLTYm4F9NWVyXc5TIJCs4iZIZ-BNAuAO2FkQQYUiSu7evMZ3-1xgW55YgqsmjWXKfmMGnfgRVr01kHXLCxO5261VBaJ8onrsddsPmJYemIAtOpXL Якщо працівник протягом трьох місяців з дня народження дитини був звільнений та працевлаштований до іншого роботодавця, до заяви про надання відпустки додатково додає також довідку про її невикористання за попереднім місцем роботи.

Планується, що Порядок набере чинності з дня його офіційного опублікування.