вгору

Нагадування про порядок сплати ЄСВ від ПФУ

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) - страховий внесок, збір якого здійснюється з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Про це нагадали фахівці ПФУ. 

Важливо! Сплата ЄСВ, яка є обов’язковою для платників податків, - одна з умов зарахування періодів роботи до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком та інших соціальних виплат. 

Перелік платників ЄСВ визначено ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. 

Терміни сплати ЄСВ: 

  • для платників ЄСВ - не пізніше 20 числа наступного місяця, що настає за місяцем, за який сплачується ЄСВ; 
  • для ФОП, осіб які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств - до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ; 
  • для гірничих підприємств - не пізніше 28 числа наступного місяця, за який сплачується ЄСВ. 

Зверніть увагу! ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. 

Якщо платник ЄСВ одночасно має зобов’язання зі сплати ЄСВ і зобов’язання зі сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язання перед іншими кредиторами, - зобов’язання зі сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати. 

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність. 

Фахівці ПФУ нагадали, що перевірити стан сплати ЄСВ, переглянути інформацію про страховий стаж, отримати довідки з QR-кодом щодо страхового стажу чи заробітної можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ. 

Про наслідки несплати ЄСВ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.