вгору

Нарахування ЄСВ працівникам, які були у відпустці

Зверніть увагу, що найманим працівникам за основним місцем роботи, які після виходу з відпустки відпрацювали неповний місяць, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Виключення становлять наймані працівники, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом. Для них нарахування ЄСВ здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати. Докладно про це читайте тут.

Це передбачено нормами абзаців першого – другого частини п’ятої ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VI, де зазначено, що у разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄСВ (22%).

Згідно з абз. другим пп. 6 п. 2 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449, умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством.

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 201.04.01.