вгору

Нарахування ЄСВ за неповний робочий день

Нагадаємо, що за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку (ст. 56 Кодексу законів про працю України).

Отже, роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату, нижчу за мінімальну. Це можливо за умови, якщо сума нарахованої заробітної плати не менша, ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

При цьому, суму ЄСВ роботодавець розраховує як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного соціального внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день (у 2020 році 1039,06 грн – 4723 грн х 22 %).

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Це передбачено абз. другим ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Дане роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДПС у Луганській області.

Отже, якщо працівник працює неповний робочий день (тиждень), то заробітна плата йому нараховується пропорційно відпрацьованому часу, а ЄСВ –  не менше розмір мінімального страхового внеску ЄСВ в місяць (за основним місце роботи) або на фактичну суму доходу незалежно від її розміру (за неосновним місце роботи).

Також зауважимо, що вимоги щодо нарахування ЄСВ на зарплату, яка не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати особи з інвалідністю, яка працює на підприємстві, в установі і організації, у фізичних осіб, де застосовується інша ставка ЄСВ (8,41%, 5,5%, 5,3%), та в інших випадках, визначених законодавством.

Про основні показники для бухгалтера у 2020 році та інші новини читайте  у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.