вгору

Нюанси розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань

Нагадаємо, що розстроченням (відстроченням) грошових зобов’язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов'язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день прийняття контролюючим органом рішення про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу. Це визначено п. 100.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Розстрочені суми грошових зобов’язань або податкового боргу (в т. ч. окремо - суми штрафних (фінансових) санкцій) погашаються рівними частками починаючи з місяця, що настає за тим місяцем, у якому прийнято рішення про надання такого розстрочення 

Відстрочені суми грошових зобов’язань або податкового боргу погашаються рівними частками починаючи з будь-якого місяця, визначеного відповідним контролюючим органом чи відповідним органом місцевого самоврядування, який згідно із п. 100.8 ПКУ затверджує рішення про розстрочення або відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу, але не пізніше закінчення 12 календарних місяців з дня виникнення такого грошового зобов’язання або податкового боргу, або одноразово у повному обсязі.  

Максимальний строк розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) законодавством та нормативними актами не обмежено.  

При цьому період розстрочення (відстрочення), який може бути застосований, залежить від підстави для звернення за розстроченням (відстроченням) та фінансового стану платника. 

Про це нагадали податківці ДПС у Вінницькій області. 

Про те, чи передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по сплаті ЄСВ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.