вгору

Нова форма обліку доходів і витрат для ФОП: проєкт від Мінфіну

Мінфін на своєму сайті оприлюднив проєкт наказу «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення».

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб підприємців» від 14.07.2020 р. № 786-IX (далі – Закон № 786) внесені зміни до ПКУ в частині ведення обліку доходів і витрат фізичними особами – підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Зокрема, передбачено, що з 01.01.2021 фізичні особи – підприємці і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат за типовою формою. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у т. ч. через електронний кабінет.

Зазначимо, що на сьогодні фізичні особи – підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, користуються формою Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть ФОП і фізичні особи, що провадять незалежну професійну діяльність, та Порядком її ведення, затвердженими наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. № 481. Однак, норми щодо ведення обліку доходів та витрат у формі Книги, порядку її ведення виключено з ПКУ Законом № 786.

Отже, проєкт наказу передбачає затвердження:

  • типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП і фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • порядку ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат, ФОП і фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У разі прийняття цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Про те, як зміниться порядок обліку доходів і витрат для ФОП з 01.01.2021 року, та про облік доходів ФОП-єдинниками у довільний формі, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.