вгору

Нова звітність для податкових агентів єдинників (е-резидентів)

З 10.08.2023 набрав чинності наказ про затвердження форми Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку (далі – Податковий розрахунок). 

Наказ опубліковано в Офіційному віснику України, 10.08.2023, № 68, ст. 3950. 

Про цей наказ ми писали тут. 

Це нова звітність, яку потрібно буде подавати податковим агентам платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів). Податковий розрахунок подається щоквартально до ДПС. Такий розрахунок подається лише у разі зарахування коштів на рахунок платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента). 

Увага! Для платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) податковим агентом є банк, в якому електронному резиденту (е-резиденту) відкрито поточний рахунок. 

Згідно з п. 46.6 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нову звітність потрібно буде подавати за ІV квартал 2023 року, якщо ДПС не надасть інше роз’яснення щодо початку звітування. 

Також хочемо зазначити, що наразі немає розяснень від ДПСУ щодо форми подання (електронної чи паперової) нової звітності до контролюючого органу, також немає форми цього Податкового розрахунку у реєстрі електронних форм ДПС. Тож очікуємо більш детальної інформації від податківців. 

Хто такі електронні резиденти (е-резиденти)? 

Законом України від 06.10.2022 року 2654-IX були внесені зміни до ПКУ, відповідно до яких: 

електронний резидент (е-резидент) – іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформація про якого внесена до інформаційної системи «Е-резидент». 

Іноземець має право набути статус електронного резидента (е-резидента) після подання ним через інформаційну систему «Е-резидент» заяви про набуття статусу електронного резидента (е-резидента), його ідентифікації та надання кваліфікованих електронних довірчих послуг. 

Умови перебування електронних резидентів (е-резидентів) на 3 групі єдиного податку визначені у п. 291.4 ПКУ: електронні резиденти (е-резиденти), які зареєструвалися як фізичні особи - підприємці, здійснюють господарську діяльність з надання послуг, виробництва та/або продажу товарів виключно на користь нерезидентів України, за умови що протягом календарного року вони відповідають сукупності таких критеріїв: 

  • не використовують працю найманих осіб - громадян або резидентів України; 
  • не отримують доходи з джерелом походження з України, крім пасивних доходів; 
  • обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. У 2023 році – це 7818900,00 грн.