вгору

Нові форма та зміст структури власності юрособи: є проект наказу

Мінфін оприлюднив для обговорення проект власного наказу щодо встановлення форми, змісту структури власності та вимог до її заповнення. Йдеться про проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року № 163» (далі – проект наказу). 

Згідно з повідомленням про оприлюднення проект наказу розроблено з метою запровадження ефективного механізму відображення юрособами своєї структури власності та, як наслідок, наповнення ЄДР достовірними відомостями про кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб, підвищення якості даних у ЄДР. 

Що передбачено? 

Проектом наказу передбачено внесення змін до наказу Мінфіну «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» від 19.03.2021 р. № 163. 

Відповідно до пояснювальної записки змінами пропонують встановити: 

  • форму та зміст структури власності юридичної особи ; 
  • вимоги / параметри до оформлення структури власності; 
  • інформацію, яку необхідно зазначити щодо кожної особи, зазначеної у структурі власності; 
  • спосіб визначення розміру участі в юрособі у відповідному ланцюзі володіння часткою (корпоративними правами); 
  • подання схематичного зображення структури власності та вимоги до її оформлення; 
  • перелік документів, які мають додаватись до структури власності. 

Змінами визначено, що структура власності юрособи складається у формі таблиці згідно з додатком 1 до Положення та дає змогу встановити всіх осіб, які прямо чи опосередковано володіють цією особою самостійно чи спільно з іншими особами або незалежно від формального володіння мають можливість значного або вирішального впливу на керівництва чи діяльність юрособи. 

Запропонована проектом наказу форма структури власності надасть можливість юрособам подавати її до ЄДР в електронній формі та здійснювати програмним забезпеченням ЄДР автоматизовану перевірку структури власності та відомостей про кінцевих бенефіціарних власників. 

Планується, що у разі прийняття наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 

Про те, що з 17.07.2023 р. діє Порядок надання юрособою пояснень/документів для підтвердження відомостей про КБВ та структуру власності, та про зміни щодо КБВ та структури власності в ЄДР, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.