вгору

Нові правила нарахування ЄСВ: законопроект від ПФУ

На сайті ПФУ розміщено проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі - проект Закону).

ПФУ, з метою удосконалення процедури формування дохідної частини бюджету ПФУ, пропонує підвищити рівень платіжної дисципліни.

Так, проектом Закону передбачено:

  • встановлення для керівників підприємств, установ, організацій мінімального розміру ЄСВ з розрахунку 3-х розмірів мінімальної заробітної плати ((6500х3)х22%=4290 грн, де 6500 - розмір мінімальної ЗП, 22% - ставка ЄСВ);
  • встановлення зобов’язання щодо сплати ЄСВ на загальних підставах за осіб з інвалідністю, в яких заробітна плата (дохід) перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, із збереженням застосування пільгового розміру ЄСВ за осіб з інвалідністю (8,41 %, 5,5 %, 5,3 %) до трьох розмірів мінімальної заробітної плати (далі - МЗП).

Тобто, ЄСВ для підприємств, установ та організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 % зарплати для працюючих осіб з інвалідністю, яка не перевищує трьох розмірів МЗП. До зарплати, яка перевищує три розміри МЗП, застосовується розмір ЄСВ на загальних підставах - 22%.

ЄСВ для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 % загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 % суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,3 % зарплати, що не перевищує трьох розмірів МЗП. До такої зарплати (що перевищує три розміри МЗП) також застосовується розмір ЄСВ 22%.

ЄСВ для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 % загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 % суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,5 % зарплати, що не перевищує трьох розмірів МЗП. До зарплати, що перевищує три розміри МЗП, застосовується розмір ЄСВ 22%.

Передбачається, що Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.