вгору

Нові правила оподаткування міжнародних відправлень: Закон прийнято

ВРУ прийнято Закон про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях), законопроект № 4278 від 28.10.2020 р. 

Законом вдосконалено та підвищено ефективність здійснення адміністрування ПДВ щодо операцій із ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, а також спрощено сплату податку одержувачами.

Також Законом:

  • визначено відповідальними за нарахування та сплату до бюджету ПДВ у разі ввезення товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях оператора поштового зв'язку, експрес-перевізника, якщо ним здійснюється декларування таких товарів шляхом подання реєстрів (тимчасових та/або додаткових);
  • приведено у відповідність положення Податкового та Митного кодексів України в частині визначення бази оподаткування ПДВ, шляхом закріплення, що базою оподаткування ПДВ є частина їх митної вартості (для юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців) або частина їх сумарної фактурної вартості (для фізичних осіб), що перевищує неоподатковуваний мінімум (еквівалент 150 євро);
  • встановлено можливість відстрочення сплати ПДВ - протягом 30 днів з дати оформлення тимчасового реєстру з одночасним поданням додаткового реєстру.

Крім того, Законом передбачено перехідний період щодо початку впровадження положень. Так, визначено, що норми п. 180.21 та пп. 191.1.3 ПКУ не застосовуються протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.