вгору

Нові та змінені ознаки доходу в Об’єднаній звітності: затверджено наказ Мінфіну

Мінфіном затверджено власний наказ «Про затвердження Змін до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» від 26.12.2023 р. № 720 (далі – Наказ № 720). Про проект Наказу ми повідомляли тут. 

Наразі Наказ зареєстровано у Мінюсті, але поки офіційно не оприлюднено. 

Нагадуємо, що Наказ № 720 розроблено у зв’язку з прийняттям законів: 

Що зміниться? 

1. Редакційні зміни в Порядку заповнення Об’єднаного розрахунку ПДФО, військового збору та ЄСВ. 

Зокрема, юрособа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 033 заголовної частини Розрахунку (зараз – в рядку 032). 

2. Вносяться редакційні правки в розділ 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку, а саме щодо ознак доходів 111, 112, 156, 189, 193. 

3. Доповнюється новими рядками розділ 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку з 01.01.2024 р., а саме: 

  • 210 – Сума допомоги по частковому безробіттю;  

Відображається сума допомоги по частковому безробіттю відповідно до ст. 47 Закону України "Про зайнятість населення" (підпункт 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу); 

  • 211 – Компенсація за пошкоджений/знищений об'єкт нерухомого майна. 

Відображається сума доходу, отриманого як компенсація за пошкоджений/знищений об'єкт нерухомого майна відповідно до Закону України "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України" (підпункт 165.1.66 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу). 

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.  

Нагадуємо, що користувачі M.E.Doc можуть скористатись модулем Об’єднана звітність ПДФО та ЄСВ для створення та подання звітності податкового агента.