вгору

Нові валютні обмеження від НБУ

НБУ оновлює та уточнює валютні обмеження, необхідні для забезпечення макроекономічної стійкості України. Про це зазначено на сайті регулятора.
Нацбанк постановою Правління НБУ “Про внесення змін до постанови Правління НБУ від 24 лютого 2022 року № 18” від 02.09.2022 р. № 197, було внесено зміни та низку інших уточнень до змін. Зазначена постанова набула чинності 6 вересня 2022 р.
Так, із 6 вересня 2022 року набирає чинності низка змін, що стосуються наступних питань:
1.    Готівковий сегмент валютного ринку.
НБУ сприяє збільшенню пропозиції в готівковому сегменті валютного ринку - до обсягу готівкової валюти, який банк може запропонувати населенню, включатиметься весь обсяг придбаної ним із 13 квітня 2022 року в громадян безготівкової валюти, а не половина від нього.
За оцінками регулятора, розширення пропозиції готівкової валюти сприятиме стабілізації ситуації в готівковому сегменті валютного ринку та не матиме суттєвого впливу на міжнародні резерви України.
2.    Реструктуризація зовнішньої заборгованості клієнтів банків.
Запроваджені Нацбанком тимчасові норми не дають змогу переказувати іноземну валюту за кордон для погашення та обслуговування українськими підприємствами боргових зобов’язань перед нерезидентами.
Ця норма необхідна для збереження міжнародних резервів України, оскільки здійснення відповідних платежів у повному обсязі вимагало б суттєвого обсягу дефіцитного в умовах війни валютного ресурсу.
Водночас, ураховуючи нагальну необхідність урегулювання зовнішньої заборгованості бізнесу, НБУ визначив, що відтепер банки мають рекомендувати клієнтам із наявною заборгованістю перед нерезидентами звернутися до кредиторів із пропозицією її реструктурувати на умовах, не гірших за реструктуризацію зовнішньої заборгованості Уряду України.
З метою створення сприятливих умов для досягнення домовленостей між українськими позичальниками та зовнішніми кредиторами НБУ дозволив переказувати іноземну валюту для сплати процентних платежів за відповідними кредитами за одночасного дотримання таких умов:
•    дата сплати процентних платежів припадає на період із 24 лютого до 10 серпня 2022 року (включно);
•    позичальник станом на 24 лютого 2022 року не мав простроченої заборгованості за кредитним договором;
•    загальна сума коштів, яку дозволяється переказати в межах одного кредитного договору протягом календарного місяця, не має перевищувати п'яту частину від суми процентів, що підлягали сплаті в період із 24 лютого до 10 серпня 2022 року (включно);
•    кошти, що використовуються для купівлі іноземної валюти та переказу валютних цінностей з метою сплати відповідних процентних платежів, не мають залучатися за кредитами від резидентів;
•    позичальник не має заборгованості за податковими платежами;
•    позичальник продовжував здійснювати господарську діяльність після 23 лютого 2022 року, зокрема виплачував зарплату співробітникам та інші обов'язкові платежі.
Для збалансування попиту на валютному ринку, зумовленого сплатою заборгованості за процентними платежами, Нацбанк уточнює вимоги до купівлі бізнесом іноземної валюти.
3.    Купівля валюти бізнесом для розрахунків у іноземній валюті.
Національний банк визначив, що для здійснення розрахунків у іноземній валюті підприємство має спочатку використовувати наявну в нього іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України.
Зважаючи на це, відповідна норма зменшить попит на іноземну валюту та дасть змогу зберегти міжнародні резерви України, які є важливими для забезпечення оборонних потреб, стабільної роботи економіки та фінансової системи країни.
4.    Валютний нагляд банків.
Нацбанк визначив, що банки не мають права припинити валютний нагляд за дотриманням українським бізнесом граничних строків розрахунків за операцією з експорту або імпорту товарів на підставі документів про припинення зобов’язань шляхом взаємозаліку.
Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.