вгору

Нові вимоги щодо забезпечення можливість здійснення безготівкових розрахунків: проект

Мінекономіки оприлюднило на своєму сайті проект постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення термінів, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)».

Проектом скасовується дія постанови Кабміну від 29.09.2010 р. № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів».

Крім того, документом установлено, що торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційним способом:

  1. до 1 серпня 2022 р. – торговці, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб;
  2. до 1 серпня 2023 р. – торговці, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб;
  3. до 1 серпня 2024 р. – торговці, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб.

Водночас ці вимоги не поширюються на:

  • новостворених торговців протягом шести місяців з дати їх державної реєстрації;
  • фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої групи;
  • торговців, які здійснюють торгівлю з торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власновирощеної або відгодованої продукції;
  • торговців, які надають послуги в закладах громадського харчування, що не мають залу для обслуговування споживачів.

У разі прийняття ця постанова набирає чинності одночасно з введенням в дію Закону України “Про платіжні послуги” (з 01.08.2022 р.), але не раніше дня її офіційного опублікування.

Про новий Закон про платіжні послуги, який набирає чинності з 01.08.2022 р., читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.