вгору

Новорічні подарунки всім працівникам від роботодавця: що із зарплатними податками (зборами)?

Настають різдвяні та новорічні свята. Зараз в Україні воєнний стан, і більшість роботодавців та працівників донатять, приймають участь в благодійних акціях тощо. 

Але роботодавці намагаються підтримати святковий дух і у своїх працівників. Отже, наразі настав час подарунків. 

Отримуєте подарунок від роботодавця – сплачуєте ПДФО, але є виключення 

Мабуть вже всі звикли, що майже всі доходи, зокрема, отримані у вигляді дарунків, оподатковуються ПДФО. Для цього є загальна підстава абз. другий п. 174.6 Податкового кодексу України (далі ПКУ). За цією нормою доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юрособою або самозайнятою особою, оподатковуються ПДФО на загальних підставах, передбачених розд. IV ПКУ для оподаткування додаткового блага. 

Виключення 

До доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, з метою оподаткування ПДФО, належить, зокрема, вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (далі –МЗП), у розрахунку на місяць, встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ). 

Висновок: не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість подарунків, наданих такому платнику юрособою або фізособою-підприємцем у 2023 році, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25% МЗП, встановленої на 01.01.2023 р. (у 2023 році – 1675 грн (6700 грн × 25%). Якщо дарунок нададуть після 01.01.2024 р., то його неоподатковувана вартість становитиме 1775 грн (7100 грн × 25%). 

Перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ («натурального» коефіцієнта). 

До відома! Під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування ПДФО є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за формулою: К = 100 ÷ (100 – Сп), де К – коефіцієнт; Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.  

Як відображати суму дарунка в Обєднаному розрахунку? 

Як було і раніше, неоподатковувана ПДФО сума відображається за ознакою доходу «160», а сума перевищення – «126». 

Щодо військового збору. Сума перевищення дарунка у негрошовій формі є об’єктом оподаткування військовим збором. При цьому «натуральний» коефіцієнт не застосовується.  

Відносно оподаткування ЄСВ 

Якщо новорічний дарунок або квитки на видовищні заходи придбано для дітей працівників, їх вартість не є базою нарахування ЄСВ. Це передбачено розд. II Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170. Крім того, це визначено п. 3.23 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5. 

Нецільова благодійна допомога 

Також зважте на те, що усім працівникам до Різдва чи Нового року можна виплатити неоподатковувану суму нецільової матеріальної допомоги у 2023 році у розмірі 3760 грн (пп. 170.7.3 ПКУ), якщо така допомога не надавалась протягом року. У додатку № 4ДФ Об’єднаного розрахунку вона відображатиметься з ознакою доходу «169» (як неоподатковувана сума, так і сума перевищення). Відповідь розміщена на Загальнодоступному Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25. 

До відома користувачів М.E.Doc! Подавати Об’єднаний розрахунок ПДФО та ЄСВ (J/F0500109) та, зокрема ф. № 4ДФ (J(F)0510409) та інші до контролюючих органів зручно за допомогою рішення M.E.Doc.Держава. Для автоматичного заповнення цих звітів на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.