вгору

Об’єкт оподаткування ПДВ у разі отримання компенсації судового збору

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи. Це визначено п. 1 ст. 133 гл. 8 розд. І Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПКУ).

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (п. 2 ст. 133 гл. 8 розд. І ЦПКУ).

Правові засади справляння судового збору, платників, об’єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України «Про судовий збір» від 08.07.2011 р. № 3674-VI (далі – Закон № 3674).

Крім того, основними засадами (принципами) цивільного судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пп. 12 п. 3 ст. 2 ЦПКУ).

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (ст. 141 ЦПКУ).

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Таке визначення наведено у пп. «б» п. 185.1 185 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Враховуючи те, що сума документально підтвердженого судового збору, який за рішенням суду компенсується другою стороною, не підпадає під визначення операції з постачання товарів/послуг, то ПДВ за такою операцією не нараховується.

Про це зазначили податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.