вгору

Облік товарних запасів: що змінилось у 2022 році?

Нагадаємо нашим читачам, що ФОП, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Докладно про це, а також про виключення, коли не потрібно вести облік товарних запасів, читайте у наших попередніх матеріалах:

З 01.01.2022 року діють зміни, запроваджені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 року № 1914-ІХ (далі – Закон № 1914).

У цій статті розкажемо, які зміни відбулись в обліку товарних запасів для ФОП у 2022 році.

Зміни у вимогах до проведення перевірок обліку товарних запасів

Відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг № 265/95» від 06.07.1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) у 2021 році діяла вимога, що суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів, які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Закон № 1914 уточнив, що такий перелік не є виключним. Це можуть бути зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів.

Зміни у розмірі штрафів

До 1 січня 2022 року ст. 20 Закону № 265 передбачала застосування фінансової санкції за рішенням контролюючих органів до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг).

Законом № 1914 внесено зміни, якими з 1 січня 2022 року зменшено зазначену санкцію вдвічі – до одного розміру вартості товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 нмдг.

Крім того, Закон № 1914 прямо закріпив повноваження Мінфіну встановлювати порядок та форму обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (відповідні зміни внесені до ст. 3 Закону № 265).

Нагадаємо, що відповідний Порядок затверджений наказом Мінфіна від 03.09.2021 року № 496.

Роз’яснення було надано ДПСУ в Інформлисті №2/2022.