вгору

ФОП ведуть облік товарних запасів за незатвердженою формою: чи є відповідальність?

За ведення обліку товарних запасів за невстановленою формою (у довільній формі) до ФОП застосовуються фінансові санкції у подвійному розмірі проданих товарів та адмінштраф.

Так, як Ви знаєте, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Це встановлено п. 12. ст.3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Докладно про те, хто повинен вести облік товарних запасів, читайте тут.

Форма ведення обліку товарних запасів (далі – Форма обліку) визначена додатком до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 (далі – Порядок № 496), який набрав чинності з 26.11.2021 року.

Згідно з п. 1 розд. II Порядку № 496 облік товарних запасів здійснюється ФОП, у тому числі платниками єдиного податку, шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

Форма обліку, первинні документи, які підтверджують облік та походження товарів, надаються посадовій особі контролюючого органу на її вимогу під час проведення перевірки.

Ст. 20 Закону № 265 визначено, що до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн).

Такі вимоги не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Крім того, посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст. 155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, застосовується штраф:

  • на осіб, які здійснюють розрахункові операції – від 2 до 5 нмдг (34 - 85 грн) і на посадових осіб – від 5 до 10 нмдг (85 - 170 грн).

За повторне порушення протягом року – штраф:

  • на осіб, які здійснюють розрахункові операції, – від 5 до 10 нмдг (85 - 170 грн) і на посадових осіб – від 10 до 20 нмдг (170 - 340 грн).

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.02.

Наводимо інформацію щодо відповідальності за ведення обліку товарних запасів за невстановленою формою у зручній табличній формі:

Фінансова відповідальність

Адміністративна відповідальність

Штраф у розмірі подвійної вартості товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 нмдг

 

Штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, – від 2 до 5 нмдг і на посадових осіб – від 5 до 10 нмдг

 

Повторно протягом року: штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, – від 5 до 10 нмдг і на посадових осіб – від 10 до 20 нмдг

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.