вгору

Одноразова допомога роботодавцю: що робити та які документи необхідно подати?

Нагадаємо, що 10.12.2020 р. набув чинності Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-22» від 04.12.2020 р. № 1071-ІХ (далі – Закон № 1071).

Кабмін на своєму сайті оприлюднив Постанову щодо деяких питань реалізації статті 3 Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-22» від 09.12.2020 р. № 1231 (далі – Постанова № 1231).

Даною постановою затверджено Порядок надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми (далі – Порядок).

Хто отримає одноразову допомогу?

Порядком передбачено, що одноразова матеріальна допомога надається суб’єктам господарювання (далі – СГ), які вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників, у т. ч. через простій, після запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, для виплати найманим працівникам на підставі заяви про надання одноразової матеріальної допомоги (додаток 1) та відомостей про найманих працівників (додаток 2), щодо яких виконуються вимоги ст. 3 Закону № 1071.

Одноразова матеріальна допомога виплачується найманому працівникові, який на момент її отримання перебуває у трудових відносинах із суб’єктом господарювання, що подав відомості про такого працівника відповідно до абз. першого п. 3 Порядку.

Важливо! Одноразова матеріальна допомога СГ виплачується за заявами, отриманими міськими, районними і міськрайонними центрами зайнятості та філіями регіональних центрів зайнятості від СГ, які надійшли до 21 грудня 2020 р. включно.

Крім того, одноразову матеріальну допомогу отримають СГ, основний вид економічної діяльності яких НЕ входить до переліку КВЕД, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи. 

Як подати документи для отримання одноразової допомоги?

Заяву на отримання одноразової допомоги та відомості про найманих працівників можна подати одним із таких способів:

  • в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг з використанням КЕП;

Для цього заповнюється форма заяви та відомостей згідно з додатками 1 та 2 до Порядку, а також подається копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів.

  • До центру зайнятості за своїм місцезнаходженням відповідно до даних ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (особисто або на електронну адресу відповідного центру зайнятості):
  • заяву за формою згідно з додатком 1 Порядку;
  • копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;
  • копію відомостей про найманих працівників, щодо яких виконуються вимоги ст. 3 Закону № 1071, за формою згідно з додатком 2 Порядку.

Хто не отримає одноразову допомогу?

Одноразова матеріальна допомога не надається:

за найманих працівників, які:

  • на дату звернення працюють у роботодавця та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування менше ніж за всі місяці ІІІ кварталу 2020 р.;
  • працюють у роботодавця за сумісництвом;

суб’єктам господарювання:

  • період від дати державної реєстрації яких до дати набрання чинності Законом становить менше трьох місяців;
  • які на дату набрання чинності Законом № 1071 отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до Закону України “Про зайнятість населення”;
  • діяльність яких на дату набрання чинності Законом №1071, за даними ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

Який розмір одноразової допомоги може отримати СГ?

Розмір одноразової матеріальної допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у т. ч. через простій, та не може перевищувати 8 тис. грн на одного працівника.

Варто зауважити! Мова йде НЕ про одноразову матеріальну допомогу найманим працівникам та ФОП, яку можна отримати подавши заяву через Єдиний державний вебпортал або через «Портал Дія».

Коли СГ повинен виплатити одноразову допомогу працівникам?

СГ зобов’язаний виплатити одноразову матеріальну допомогу на рахунок найманого працівника у строк не пізніше наступного робочого дня після надходження коштів на його рахунок за окремою платіжною відомістю для виплати одноразової матеріальної допомоги (відомістю на виплату грошей).

Що робити з невикористаною сумою одноразової допомоги?

Невикористана сума одноразової матеріальної допомоги повертається СГ у повному розмірі на рахунок регіонального або міського, районного чи міськрайонного центру зайнятості протягом 30 календарних днів з дня настання таких обставин:

  • робочий час найманих працівників у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів не скорочено або скорочено в менших обсягах, ніж заплановано;
  • звільнення найманого працівника відбулося до запланованого скорочення робочого часу;
  • тимчасова втрата працездатності найманого працівника.

У разі встановлення фактів подання недостовірних даних СГ, на підставі яких надано одноразову виплату матеріальної допомоги, неперерахування ним відповідних коштів найманим працівникам, недопущення представників центрів зайнятості до проведення перевірки сума отриманої одноразової матеріальної допомоги стягується центром зайнятості із СГ.

Крім того, Державний центр зайнятості надав покрокову інструкцію щодо дій роботодавців для отримання одноразової матеріальної допомоги. Докладніше у інфографіці.

матеріальна допомога, карантинна допомога

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.