вгору

Оновлене законодавство щодо мобілізації просять доопрацювати

Нагадуємо нашим читачам, у грудні у Парламенті було зареєстровано законопроекти щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби №10378 та щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379, якими пропонується удосконалити законодавство щодо мобілізації. Про це ми повідомляли тут. 

Бізнес детально проаналізував положення обох документів та висловлює своє занепокоєння рядом запропонованих норм, які можуть містити у собі ознаки порушення Конституції України. Власне, тому мати негативні наслідки не лише на економіку України, але і на репутацію країни та вкрай важливий процес відбудови нашої держави. 

Так, за інформацією Президента України саме стабільне функціонування економіки України дозволяє ефективно функціонувати ЗСУ, адже саме гроші від податків і зборів з бізнесу є фактично єдиним джерелом фінансування армії. Станом на зараз шість платників податків забезпечують одного воїна і єдиним шляхом збільшення спроможностей ЗСУ є детінізація та ріст економіки. 

Водночас, запропоновані в проектах Законів норми можуть, навпаки, призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу, який на кінець 2023 року оцінюється, за даними опитування ЄБА, на рівні 2,44 з 5 балів (негативний). 

До того ж, що ряд положень може фактично позбавляти громадян України базових прав, у т. ч., на отримання документа, який посвідчує особу та громадянство України, що є неприпустимим навіть в особливий період і може мати вкрай негативні соціальні та демографічні наслідки. 

Що стосується інших деяких коментарів та пропозицій, представники бізнесу переконані, що розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади у сфері мобілізації не сприятиме керованості процесу через його децентралізацію. Водночас, що стосується вручення повісток, цим мають займатись суто компетентні органи без наділення такими повноваженнями і інших структур або юридичних осіб – аби уникнути додаткового суттєвого навантаження, зловживань та плутанини. Крім того, скорочення термінів, зокрема, для уточнення своїх даних протягом 30 днів всіма військовозобов’язаними в Україні може призвести до колапсу системи, збоїв в роботі е-кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста – через суттєвий наплив. Водночас, коментарі стосуються і адміністративних стягнень, відповідальності, тощо. 

Відповідного листа з коментарями та пропозиціями ЄБА вже направила Голові Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки пану О. Завітневичу. Так, бізнес не підтримує прийняття цих законопроектів в запропонованій редакції і пропонує доопрацювати документи. Спільнота готова долучитися до їх доопрацювання до другого читання і щиро сподівається, що голос бізнесу буде почуто, аби уникнути колапсової ситуації і так в непростому процесі мобілізації.