вгору

Оновлені вимоги до діяльності страхових посередників від НБУ

Нацбанк проектом постанови пропонує оновлені вимоги до регулювання посередницької діяльності у сфері страхування та перестрахування. Про це зазначено на сайті регулятора.

Нагадаємо, що новий Закон України "Про страхування" (набуває чинності з 01.01.2024 р.) передбачає запровадження нових підходів до регулювання діяльності страхових посередників. Цей процес відбуватиметься у два етапи. 

На першому етапі (з 1 січня 2024 року) наберуть чинності положення, які в цілому відповідають існуючому підходу до регулювання з окремими уточненнями, мета яких - підготувати ринок до виконання нових вимог, наближених до європейської практики. 

Другий етап (з 1 січня 2025 року) передбачає концептуальне оновлення підходів до регулювання посередницької діяльності у сфері страхування відповідно до вимог Директиви 2016/97/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 20 січня 2016 року про реалізацію страхових продуктів. Серед ключових новацій - запровадження регулювання, реєстрації та підвищення вимог до кваліфікації і навчання всіх категорій страхових посередників, у т. ч. страхових агентів та працівників страховика, які реалізують страхові продукти. 

Також суттєво будуть змінені підходи щодо обсягу та необхідності розкриття страховими посередниками інформації клієнтам під час укладання договорів страхування.    

Наразі з метою забезпечення реалізації першого етапу оновлення регулювання посередницької діяльності у сфері страхування Нацбанк пропонує для обговорення проект відповідного нормативно-правового акта. 

Оприлюдненим проектом пропонується: 

  • поширити регулювання НБУ щодо провадження діяльності страхового агента на фізичних осіб-підприємців (на сьогодні діяльність страхових агентів регулюється актом Кабміну);
  • розширити можливості для представництв брокерів-нерезидентів здійснювати зарахування та перерахування страхових (перестрахових) премій головному офісу брокера-нерезидента; 
  • надати право Нацбанку виключати з Державного реєстру страхових та перестрахових брокерів осіб, пов’язаних з країною-агресором.

Крім того, пропонується визначити фіксовані строки подання брокерами до Нацбанку опитувальника та документів, що підтверджують приведення брокерами своєї діяльності у відповідність до вимог Положення про реєстрацію страхових та перестрахових брокерів та умови провадження посередницької діяльності у сфері страхування.

Передбачається, що проект постанови після її прийняття діятиме до 01 січня 2025 року - дати введення в дію розділу XII "Реалізація страхових та перестрахових продуктів" нового Закону України "Про страхування".

Більше новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.