вгору

Оновлено форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю

Звітувати за 2020 рік за осіб з інвалідністю роботодавцям доведеться за оновленою формою № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю». Наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 р. № 591 (далі – Наказ № 591) затверджено нову форму звітності та Інструкцію щодо її заповнення (далі – Інструкція).

Як зазначено в Інструкції, форму №10-ПОІ (річна) заповнюють державною мовою підприємства, установи, організації, у т. ч. підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізособи, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб (далі – роботодавці).

Звітність за ф. № 10-ПОІ (річна) подається не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним (як і було раніше), до відділення Фонду соцзахисту інвалідів за місцезнаходженням суб’єктів господарювання (раніше було – за місцем їх реєстрації).

У заголовній частині до кодів організації-респондента додано ознаки неприбутковості відповідно до Реєстру неприбутківців (заповнюється за наявності) та форми фінансування (бюджет – 1, госпрозрахунок – 2, за рахунок членських внесків – 3, змішана – 4). Також потрібно буде зазначити, зокрема, код за ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізосіб, які відмовились від прийняття реєстраційного номера за релігійним переконанням, повідомили про це контролюючий орган та мають відповідну відмітку в паспорті).

У розділі «Кількість працівників та фонд оплати праці» нової форми кількість працівників розподілено за статтю (жінки та чоловіки), місцем проживання (у місті, сільських населених пунктах та селищах міського типу), за віком (від 18 до 35 років, від 36 до 60 років, понад 60 років).

Також до звіту за ф. № 10-ПОІ додано додаток «Перелік підприємств, що увійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця. Він надається роботодавцями, зазначеними у п. 1 Інструкції.

Відповідно до п. 2 Інструкції звіт підписується керівником і головним бухгалтером (за наявності такої посади). У звіті чітко і розбірливо має бути заповнено всі графи та рядки. Замість відсутніх даних проставляється прочерк. Виправлення підтверджується підписом керівника.

 Наказ № 591 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Одночасно з його набранням чинності, втратить чинність наказ Мінсоцполітики від 10.02.2007 р. № 42 «Про затвердження форми звітності №10-ПІ (річна) "Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів" та Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) "Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів"».

На час розміщення новини текст наказу офіційно не опублікований.

Про те, що Звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю пропонують змінити, ми повідомляли у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.