вгору

Оновлено перелік оборонних товарів, що звільняються від ПДВ: Закон № 3019

Законом України від 10.04.2023 р. № 3019-IX внесено зміни до підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання/ввезення товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану. Цей закон діє з 03.05.2023 року.

Так, змінами викладено в новій редакції п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, яким визначено, що тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України ряду товарів.

Зокрема, перелік товарів доповнено умовою для деяких товарів про те, що кінцевим отримувачем таких товарів визначено правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб’єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, підприємства, які є виконавцями (співвиконавцями) державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель.

Ця умова стосується, зокрема, таких товарів:

  • прокату плоского з інших легованих сталей завширшки 600 мм або більше;
  • скла безпечного, включаючи скло зміцнене (загартоване) або багатошарове;
  • оптичних приладів для слідкування;
  • апаратури для передачі та приймання голосу, зображень та іншої інформації;
  • безпілотних літальних апаратів без озброєння та їх частин;
  • метеостанцій;
  • броньованих автомобілів.

Також підрозд. 2 розд. XX ПКУ доповнено новими пунктами 93 і 94, якими передбачено:

- тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан в Україні, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг, пов’язаних з програмним забезпеченням військового призначення, міжнародна передача якого підлягає державному контролю, а саме:

  • послуг з розробки, модифікації, тестування та/або технічної підтримки програмного забезпечення,
  • послуг з розроблення документації (для цілей розроблення, модифікації, тестування та технічної підтримки такого програмного забезпечення), та/або
  • надання майнових прав інтелектуальної власності на програмне забезпечення, у тому числі за ліцензійними договорами;

- тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України товарів, що належать державі в особі Міністерства оборони України, Збройних Сил України, а також інших утворених відповідно до законів України військових формувань, розвідувальних органів, державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, на які Конституцією та законами України покладено функції із забезпечення оборони держави, поміщені у митний режим переробки за межами митної території України, та/або продукти їх переробки, які повертаються на митну територію України у митному режимі імпорту після ремонту та/або обслуговування.

Нагадаємо нашим читачам, що з 01.05.2023 знову нараховується ПДВ та ввізне мито на товари для відновлення енергетичної інфраструктури.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.