вгору

Оподаткування доходів при ліквідації КІК: УПК від Мінфіну

Мінфін своїм наказом від 14.05.2021 р. № 256 затвердив Узагальнюючу податкову консультацію (далі - УПК) щодо оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи». Про це зазначено на сайті міністерства.

Консультація надає відповідь на низку запитань, зокрема, щодо оподаткування ПДФО і військовим збором доходів від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, отриманого фізичною особою за звітні періоди до 31 грудня 2020 року (включно), до 31 грудня 2021 року (включно) та починаючи з 1 січня 2022 року.

Крім того, документ роз’яснює, що доходи у грошовій та/або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) таких компаній у періоді з 1 січня до 31 грудня 2020 року (включно) платником податків – фізичною особою, яка належить до категорій осіб, визначених п.п. 1, 2 п. 14 підрозд. 1 розд. XX Податкового кодексу України, не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника ПДФО за 2020 звітний (податковий) рік.

! Зазначені доходи мають бути відображені у Податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік фізичної особи – одержувача доходу, однак не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Водночас, такі доходи є об’єктом оподаткування військовим збором, а фізособа - одержувач таких доходів не звільняється від нарахування на підставі зазначеної Податкової декларації, утримання та сплати (перерахування) збору до бюджету.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.