вгору

Оподаткування ПДВ операцій постачання програмної продукції: роз’яснення від Мінфіну

Мінфін наказом від 27.04.2021 року № 238 затвердив Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції (далі - УПК).

УПК надано роз’яснення щодо застосування п. 26-1 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі - ПКУ), яким передбачено, що операції з постачання програмної продукції, тимчасово, з 01 січня 2013 року до 01 січня 2023 року, звільняють від оподпткування ПДВ.

Водночас, в УПК надано відповіді на такі запитання:

1. Чи звільняються від ПДВ операції з постачання програмної продукції, до складу вартості якої входять послуги з її технічної підтримки?

До програмної продукції, яка звільняється від оподаткування ПДВ, відносяться будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу (п. 26-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Якщо операції з постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції, зокрема, встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, включають (є складовою частиною постачання такої продукції) до вартості програмної продукції, в т. ч. до вартості змін, оновлень, доповнень та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, прав на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу, то такі операції звільняють від ПДВ.

2. Чи звільняються від ПДВ операції з постачання технічної підтримки програмної продукції, яка не входить до складу вартості такої програмної продукції?

Якщо операції з технічної підтримки програмної продукції включають будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення, включаючи усунення недоліків та виправлення помилок, та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу, з одночасним постачанням за одну вартість послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, то такі операції звільняються від ПДВ.

Послуги з технічної підтримки програмної продукції, які передбачають виключно постачання послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, які не передбачають внесення будь-яких змін до програмної продукції, та вартість яких не включає зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, а також право (права) на отримання таких змін, оновлень, додатків, доповнень та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм протягом певного періоду часу, оподатковують ПДВ на загальних підставах.

Про це зазначили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.