вгору

Оподаткування та відображення в декларації з ПДВ операцій з виплати роялті нерезиденту

Нагадаємо, роялті - це будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, в т. ч. платіж, що сплачується користувачем об’єктів авторського права і (або) суміжних прав на користь організацій колективного управління, відповідно до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Поняття роялті визначено пп. 14.1.225 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Відповідно до ст. 420 Цивільного кодексу України об'єктом права інтелектуальної власності може бути як товар, так і робота/послуга.

Зважаючи на те, що для операцій з отримання від нерезидента товарів та робіт/послуг ПКУ встановлено різний порядок оподаткування ПДВ та відображення у податковій звітності, то надання відповіді на зазначене питання у кожному конкретному випадку виплати роялті нерезиденту потребує з’ясування обставин здійснених операцій.

Отже, у разі виникнення питань щодо оподаткування та відображення у податковій декларації з ПДВ операцій з виплати роялті нерезиденту пропонується звертатись до контролюючого органу із запитом на надання індивідуальної податкової консультації в порядку, встановленому ст. 52 ПКУ.

Про це зазначено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 101.20

Про нову редакцію Закону про авторське право і суміжні права читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.