вгору

Особливості оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти із значними інвестиціями

ДПСУ надала роз’яснення щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти із значними інвестиціями в Україні, визначених Законом України від 02.03.2021 року № 1293-ІХ (далі – Закон № 1293). Закон набрав чинності 28 березня 2021 року.

Так, Законом № 1293 встановлено тимчасові, до 01 січня 2035 року, податкові преференції суб’єктам господарювання, які реалізують інвестиційні проекти із значними інвестиціями в рамках виконання спеціального інвестиційного договору.

Терміни «інвестор із значними інвестиціями», «інвестиційний проект із значними інвестиціями», «спеціальний інвестиційний договір» вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» від 17.12.2020 р. № 1116-IX (далі – Закон № 1116).

Основні зміни такі.

Податок на прибуток

Законом № 1293 доповнено підрозд. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) новим пунктом 55.

Згідно із цим пунктом передбачено, що тимчасово, до 01 січня 2035 року, застосовуються особливості оподаткування прибутку підприємства – інвестора із значними інвестиціями (крім тих, що реалізують інвестиційні проекти у сферах добування з метою подальшої переробки та/або збагачення корисних копалин), яке є стороною спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону № 1116.

Особливості оподаткування прибутку платників полягають у звільненні від оподаткування податком на прибуток підприємств – інвесторів із значними інвестиціями протягом п’яти послідовних років. Обов’язковою умовою застосування цієї преференції є те, що стосується вона виключно оподатковуваного прибутку, який отриманий внаслідок виконання спеціального інвестиційного договору.

Плата за землю

Законом № 1293 доповнено підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ новим п. 11, на підставі якого органи місцевого самоврядування тимчасово, до 01 січня 2035 року, можуть своїми рішеннями:

  • встановлювати ставки земельного податку та орендну плату за землі державної та комунальної власності в розмірі, меншому ніж розмір земельного податку, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території;
  • звільняти від сплати земельного податку.

Такі рішення можуть прийматися виключно щодо частини плати за землю за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, що використовуються в рамках реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями.

ПДВ

Законом № 1293 доповнено новим п. 76 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, згідно із яким тимчасово, до 01 січня 2035 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, визначених у пп. 15 п. 4 розд. XXI Митного кодексу України, що ввозяться платником податку – інвестором із значними інвестиціями виключно для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями на виконання спеціального інвестиційного договору.

Це звільнення застосовується в межах строку реалізації інвестиційного проекту та невикористаного на момент митного оформлення товарів загального обсягу надання державної підтримки, визначеного у спеціальному інвестиційному договорі, з урахуванням даних реєстру інвестиційних проектів із значними інвестиціями щодо обсягу такої підтримки, а також дати та часу внесення відповідних відомостей до такого реєстру.

Більш докладно про це читайте в інформаційному листі ДПСУ від 24.05.2021 р. № 21.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.