вгору

Особливості відображення операцій відвантаження при зміні системи оподаткування СГ

Нагадаємо, що тимчасово, з 01.04.2022 р. до припинення або скасування воєнного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей. Зокрема, платниками єдиного податку групи 3 можуть бути ФОПи та юрособи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми. Ці вимоги визначені Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-IX.

Отже, якщо платником податку на прибуток підприємств товари відвантажувались покупцю - платнику на загальній системі оподаткування, який був платником ПДВ, а повертаються коли такий покупець обрав єдиний податок третьої групи за ставкою 2% доходу і, навпаки, товар відвантажувався покупцю-платнику єдиного податку групи 3 за ставкою 2%, а повертаються коли покупець знову є платником податку на прибуток + ПДВ, такі операції відображаються платником податку на прибуток підприємств – продавцем та платником податку на прибуток підприємств – покупцем при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку. 

При цьому ПКУ не містить окремих коригувань фінансового результату щодо таких операцій.

Дане роз'яснення міститься на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 102.11.

Щодо відвантаження/повернення товарів платниками ПДВ у такій ситуації

Якщо після постачання товарів (послуг) платнику ПДВ здійснюється повернення таких товарів вже особою, яка перейшла на спрощену систему оподаткування, особливості якої визначено п. 9 підрозд. 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, за такою операцією на момент повернення товарів ані податкові зобов’язання постачальника, ані податковий кредит покупця не коригується.

Якщо відвантаження товарів здійснювалось особі-спрощенцю, з особливостями застосування, а повертається такий товар платником ПДВ після завершення її використання, за такою операцією податковий кредит не коригується, оскільки він не формувався покупцем, а податкові зобов’язання постачальника можуть бути відкориговані після повернення коштів за отриманий товар.

Про це зазначили податківці ДПСУ.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.