вгору

Освітянам на військовій службі за контрактом не зберігають середній заробіток

Як ми повідомляли раніше, Мінекономіки у листі від 16.08.2022 р. № 4711-06/59141-07 надавало роз’яснення про те, що середній заробіток зберігається за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Наразі Мінекономіки листом від 04.10.2022 р. № 4711-06/68341-09 скасувало вищезазначене роз’яснення.

У новому роз’ясненні зазначено, що ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту» передбачено гарантії держави педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які передбачають, зокрема, що у разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за такими працівниками зберігається попередній середній заробіток.

Отже, зазначені гарантії поширюються на педагогічних та науково-педагогічних працівників, лише які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Зазначена позиція міститься також в листі МОН від 04.10.2022 р. № 1/11636-22.

Таким чином, за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які призвані на строкову військову службу або прийняті на військову службу за контрактом, не зберігається середній заробіток у закладі освіти.