вгору

Переоцінка необоротних активів: що з ПДВ?

Нагадаємо, що необоротні активи - матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать установі та забезпечують її функціонування і строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, у т. ч. операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю. Про це зазначено у пп. «а» п. 185.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у т. ч. продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

При цьому продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (пп. 14.1.202 ПКУ).

Отже, операції з переоцінки (уцінки/дооцінки) необоротних активів не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки такі операції не є операціями з постачання товарів.

Про це повідомили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Зверніть увагу, що незважаючи на те, що сама операція переоцінки необоротних активів не підлягає оподаткуванню ПДВ, однак операції з уцінки і дооцінки можуть впливати на суму зобов’язань з ПДВ, але якщо переоцінені необоротні активи вибувають або використовуються в неоподатковуваних/негосподарських операціях.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.