вгору

Перереєстрація юрособи у разі зміни місцезнаходження в межах одного району: що необхідно знати?

Підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:

  • інформація органів державної реєстрації;
  • документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

Це визначено п. 66.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР), та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати контролюючому органу, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів (п. 66.5 ПКУ).

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV в ЄДР містяться дані, зокрема, й про місцезнаходження юридичної особи.

 При зміні платниками податків місцезнаходження в межах одного адміністративного району змінюються дані, що містяться у Єдиному банку даних юридичних осіб, але при цьому не змінюється їх основне місце обліку в контролюючих органах.

Порядок внесення змін до облікових даних платників податків встановлено розділом ІХ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі - Порядок).

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, платник податків зобов’язаний подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік

Додаткова реєстраційна заява за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-ОПН - з позначкою «Перереєстрація/зміни» (п. 9.2 розд. IX Порядку).

Отже, стосовно платників податків, відомості про яких включаються до ЄДР: інформація про зміну місцезнаходження оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, в порядку, визначеному Законом № 755.

Щодо платників податків, відомості про яких не включаються до ЄДР

Інформація про зміну місцезнаходження оновлюється на підставі уточнених документів та заяви за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП або за формою № 1-ОПН.

Про це повідомили податківці ДПС у Черкаській області.

Нагадаємо, що користувачі програми M.E.Doc можуть заповнити та подати заяви ф. № 1-ОПП (ідентифікатор форми - J1312105), ф. № 5-ОПП (ідентифікатор - F1314103) та ф. №1-ОПН (ідентифікатор - J1315403, J1315404).

Більше корисної інформації читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.