вгору

План-графік проведення податкових планових перевірок: порядок внесення змін

Змінами, внесеними Законом України від 16.01.2020 року № 466-IX до Податкового кодексу України, які набули чинності з 23.05.2020, крім окремих положень, було оновлено норми п. 77.2 та 77.4 ПКУ щодо порядку проведення документальних планових перевірок.

А саме, було визначено, що внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків, коли зміни пов'язані із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Документальна перевірка платника податків, який був включений до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік внаслідок внесення змін у такому році (інших, ніж зміни найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок), може бути розпочата:

  • не раніше 1 липня поточного року – у разі внесення змін у першому кварталі такого року;
  • не раніше 1 жовтня поточного року – у разі внесення змін до плануграфіка у другому кварталі такого року.

Оновлений план-графік на офіційному веб-сайті ДПС оприлюднюється:

  • до 30 числа останнього місяця кварталу,
  • у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плануграфіка, та/або виправлення технічних помилок - до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

Про проведення планової виїзної перевірки платник податків має бути повідомлений не пізніше ніж за 10 календарних днів до її початку, і таке повідомлення може направлятися в електронній формі з дотриманням вимог ст. 42 ПКУ.

Нагадаємо, що план-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному вебсайті ДПС до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

До плану-графіка відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Роз’яснення розміщено на сайті ДПС у Запорізькій області.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.