вгору

Планують ввести новий порядок оподаткування сільгоспземель

У ВРУ зареєстровано доопрацьований проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції від 14.07.2020 3131-д. Також на розгляді у ВРУ знаходиться законопроєкт з аналогічною назвою від 27.02.2020 року № 3131.

Що пропонується?

Пропонується, щоб всі власники та користувачі земельних ділянок сільгосппризначення щороку сплачували поставлене податкове зобов'язання, тобто мінімальну суму з доходів від використання землі.

Юридичні особи та фізичні особи – підприємці будуть розраховувати поставлене податкове зобов'язання самостійно в річних деклараціях, а  фізичним особам, які не є підприємцями, поставлене податкове зобов'язання буде нараховувати або податковий орган, або вони самі в річній декларації.

При визначенні поставленого податкового зобов’язання не будуть враховуватися ділянки, надані фізичним особам для садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва, ведення особистого селянського господарства (до 1 га), а також землі сільськогосподарського призначення, передані в оренду чи емфітевзис.

Як буде нараховуватись нове зобов’язання?

Поставлене податкове зобов’язання планується визначати за формулою:

ППЗ = НГО × S × К × М/12, де S- площа земельної ділянки, М-кількість місяців використання землі, К – коефіцієнт, максимальний розмір якого становить 0,045 (або 4,5%).

Нормативна грошова оцінка за формулою рахується по кожній земельній ділянці, але не вище середнього значення по області.

Наприклад, в умовах 2020 року максимальна сума поставленого податкового зобов’язання становить 1400 грн. (при середній по Україні нормативній грошовій оцінці землі – 28 000 грн./га та значенні коефіцієнту -  0,045).

Як зазначено у пояснювальній записці до проєкту, поставлене податкове зобов’язання не є додатковим податком чи збором. Це лише розрахункова сума (зобов’язання), з якою порівнюються сплачені податки.

До порівняння братимуться такі сплачені податки і збори: податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, земельний податок/плата за землю, єдиний податок, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Якщо поставлене податкове зобов’язання виявиться більшим за фактично сплачені податки, то до бюджету буде доплачуватися перевищення поставленого зобов’язання над сплаченими податками.

Особи, які за наслідками року декларують збитки або відсутність доходів від використання землі, будуть сплачувати до бюджету повну суму розрахованого поставленого податкового зобов’язання.

Законопроєктом передбачено впровадження поставленого податкового зобов’язання з 1 січня 2022 року (за 2021 рік).

Про відкриття ринку землі читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.