вгору

Планують зменшити кількість дозвільних документів: законопроект у ВРУ

У ВРУ зареєстровано законопроект від 22.08.2022 р. № 7689 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» (далі - законопроект № 7689).

Даний законопроект розроблено з метою забезпечення подальшого здійснення реформ щодо дерегуляції та створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні.

Так, законопроектом передбачено:

  • зменшення кількості документів дозвільного характеру та врегулювання проблеми правової невизначеності щодо забезпечення оприлюднення інформації про документи дозвільного характеру;

Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» передбачає внесення інформації про документи дозвільного характеру до ЄДР. 

Проте, законодавством не визначено механізму та повноважень дозвільних органів щодо ведення та наповнення цього реєстру. У зв’язку із цим зазначена інформація до ЄДР не вноситься, а вільний доступ до відомостей про документи дозвільного характеру відсутній. 

  • скорочення кількості документів дозвільного характеру. Загалом пропонується скасувати 17 документів дозвільного характеру, що включені до Переліку документів дозвільного характеру, затвердженого Законом України від 19 травня 2011 р. № 3392.

Так, пропонується внести зміни до законів України: «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну», «Про тваринний світ», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про охорону атмосферного повітря», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

  • уточнення назв деяких документів дозвільного характеру.

Механізмом реалізації законопроекту № 7689 буде перегляд неактуальних та економічно невиправданих документів дозвільного характеру, забезпечення оперативного доступу до інформації про прийняті дозвільними органами рішення шляхом оприлюднення інформації на офіційних вебсайтах (до моменту внесення записів про документи дозвільного характеру до ЄДР).

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.