вгору

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю підакцизними товарами: особливі умови

Про вдосконалення процедури видачі та анулювання ліцензій для платників акцизу у 2022 році ми повідомляли у матеріалі.

Крім того, Законом України від 30.11.2021 р. № 1914-IX було викладено у новій редакції ч. тридцять четверту ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481). Відповідно до внесених змін, які набрали чинності з 01.01.2022 р., ліцензія видається за поданою нарочно, поштою або в електронному вигляді заявою суб’єкта господарювання (у т. ч. іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію (крім ліцензії на оптову торгівлю пальним за наявності місць оптової торгівлі пальним, роздрібну торгівлю пальним, зберігання пального з метою подальшої його реалізації іншим споживачам).

Водночас ч. двадцять дев’ятою ст. 15 Закону № 481 передбачено особливі умови внесення річної плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, а саме: плата за такі ліцензії, справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Таким чином, суб’єкт господарювання має право як вносити повну вартість ліцензії за рік, так і вносити щоквартальні платежі в рахунок погашення річної плати за ліцензію.

Отже, для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, суб’єкт господарювання до заяви про видачу ліцензії на такий вид господарської діяльності має право подати документ, що підтверджує внесення частини річної плати (квартального платежу) за ліцензію.

Про це повідомила ДПС.

Нагадуємо, що у M.E.Doc зручно подати Заяву щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами (ідентифікатор форми J/F1303402).

Про те, чи потрібна ліцензія при продажу алкоголю та тютюну через додатки служб кур’єрської доставки, та чи можна здійснювати роздрібну торгівлю алкоголем та тютюновими виробами через інтернет-магазин, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.