вгору

Платник ПДВ змінює податковий номер або назву: що зазначати в податковій накладній у разі перереєстрації?

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено, що у разі перетворення юридичної особи - платника податку або зміни даних про платника податку, які стосуються податкового номера та/або найменування (прізвища, імені та по батькові) платника податку і не пов’язані з ліквідацією або реорганізацією платника податку, а також встановлення розбіжностей чи помилок у записах реєстру платників податку проводиться перереєстрація платника податку (п. 183.15 ПКУ).

Перереєстрація платника податку здійснюється з дотриманням правил та у строки, визначені ст. 183 ПКУ для реєстрації платників податку, шляхом внесення відповідного запису до реєстру платників податку.

Для перереєстрації платник податку подає заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку або виникли інші підстави для перереєстрації (п. 183.7 ПКУ).

Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджено наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130 (далі – Положення № 1130).

Перереєстрація у зв’язку із зміною найменування (крім перетворення) (П.І.Б) платника податку, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з ЄДР.

Нагадаємо, що у програмі M.E.Doc для перереєстрації можна подати додаткову реєстраційну заяву платника ПДВ за ф. № 1-ПДВ (ідентифікатор форми J/F1310108) з позначкою «Перереєстрація».

Також зазначимо, що заява подається до контролюючого органу виключно в електронній формі. Докладніше про це - у матеріалі.

У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є останній день строку у 3 робочих дні від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація».

За бажанням та згідно із заявою платника ПДВ датою перереєстрації може бути встановлено день до закінчення строку у 3 робочих дні від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація». При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є бажана дата перереєстрації платником ПДВ.

До дати перереєстрації платник ПДВ використовує попередні реквізити податкової реєстрації (п 4.3 розд. ІV Положення № 1130).

У разі зміни даних платника ПДВ стосуються найменування юридичної особи або такі зміни не пов’язані з реорганізацією юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, а також у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця при використанні попередніх реквізитів податкової реєстрації такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування (П.І.Б.).

Таке роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.16.

Про те, що положення про реєстрацію платників ПДВ зазнало змін, а також роз’яснення від ДПС щодо змін у процедурах реєстрації платників ПДВ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.