вгору

Платник податку змінив місцезнаходження: чи відкривається новий електронний рахунок в СЕА ПДВ?

Нагадуємо нашим читачам, що рахунки в СЕА ПДВ відкриваються автоматично на підставі реєстру платників податку, який ДПС надсилає Держказначейству не раніше ніж за один робочий день до дати реєстрації особи платником податку. Це передбачено п. 200-1.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та п. 5 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569. 

У Реєстрі зазначається, зокрема індивідуальний податковий номер платника ПДВ та дата реєстрації його платником ПДВ. 

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ присвоюється особі, що реєструється як платник податку і використовується для сплати податку (п. 183.18 ПКУ). 

Індивідуальний податковий номер зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ, що відбувається відповідно до ст. 184 ПКУ

Відповідно до п. 8 Порядку № 569 новий електронний рахунок відкривається у разі повторної реєстрації особи платником податку. 

Отже, при зміні СГ місцезнаходження (місця проживання), у т. ч. пов’язаного зі зміною адміністративного району, не відбувається анулювання реєстрації платника ПДВ та не здійснюється повторна реєстрація платником ПДВ. У зв’язку із цим підстави для відкриття нового електронного рахунку відсутні, а отже номер рахунку у СЕА ПДВ не змінюється. 

Про це інформує ГУ ДПС у м. Києві. 

Щодо поповнення рахунку у СЕА ПДВ третьою особою читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.