вгору

Поповнення рахунку у СЕА ПДВ третьою особою: суд підтримав позицію ДПС

Касаційним адміністративним судом у  складі  Верховного суду підтримано висновок суду апеляційної інстанції та позицію ГУ ДПС у Дніпропетровській області у справі № 160/2602/22 про те, що поповнення рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість (далі – СЕА ПДВ) третьою особою не може вважатись сплатою ПДВ іншою особою за дорученням платника податку.

Колегія суддів зазначила, що сплата до бюджету ПДВ має певні особливості, які полягають у списанні сум з електронного рахунку платника податків в СЕА ПДВ. Складовою формули обчислення реєстраційної суми в СЕА ПДВ є показник суми поповнення електронного рахунку (SПопРах). Сума поповнення електронного рахунку – це загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку рахунку в СЕА ПДВ.

Збільшення реєстраційної суми шляхом поповнення рахунку в СЕА ПДВ з інших джерел чинним законодавством не передбачено. Цей висновок зумовлений тим, що як стаття 200-1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), так і Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569 (далі – Порядок № 569), містять однозначні приписи щодо процедури поповнення електронного рахунку платника ПДВ, збільшення реєстраційного ліміту, списання сум з електронного рахунку тощо.

Касаційним судом зазначено про правильність зауваження судом апеляційної інстанції, стосовно того, що у договорі доручення, за умовами якого третя особа, як повірений, прийняв на себе зобов`язання від імені та за рахунок позивача, як довірителя, здійснити юридичні дії, направлені на виконання грошових зобов’язань, жодним чином не зазначено право повіреного здійснювати представництво законних інтересів довірителя та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків.

Касаційний адміністративний суд резюмує, що аналіз ст. 200-1 ПКУ та Порядку № 569, які містять однозначні приписи щодо процедури поповнення електронного рахунку платника ПДВ, збільшення реєстраційного ліміту, списання сум з електронного рахунку, тощо, дає підстави для висновку, що реєстраційний ліміт платника ПДВ збільшується лише на суму поповнення, яка надходить з його власного поточного рахунку.

Нормами п. 200-1.4 ПКУ визначено, що електронний рахунок у СЕА ПДВ може поповнюватися тільки з поточного рахунку платника податків. Тобто, грошові кошти, перераховані не з поточного рахунку самого платника, не повинні були взагалі зараховуватися на електронний рахунок.

Відтак, постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 21.03.2023 р. у справі № 160/2602/22 касаційну скаргу платника податків залишено без задоволення, постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 14.12.2022 р., якою відмовлено у задоволенні позовних вимог про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії, – залишено без змін.

Про це повідомила ДПСУ.

Матеріал Зарахування коштів на рахунок у СЕА ПДВ: як збільшити реєстраційний ліміт? читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.