вгору

Подання таблиці даних може убезпечити від зупинення реєстрації ПН

Таблиця даних платника податку – це зведена інформація, що подається платником ПДВ до податкового органу, щодо:

  • кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності,
  • кодів товарів згідно з УКТЗЕД,
  • та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Оскільки Таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника ПДВ, то вона може бути подана без факту зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК) в ЄРПН.

Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом 5 робочих днів та приймається рішення про її врахування або неврахування.

Якщо Таблиця даних податковим органом враховується, то в подальшому, коли за результатами перевірки ПН/РК визначено, що у них відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, то реєстрація таких ПН не зупиняється.

Отже, подання Таблиці може убезпечити суб’єкта господарювання від факту зупинення реєстрації ПН/РК за ідентичними операціями. У разі правильного заповнення Таблиці та її прийняття ДПС, у подальшому реєстрація податкових накладних із зазначеними кодами згідно з УКТЗЕД/ДКПП не зупинятиметься.

Тобто, таблиця даних платника ПДВ допомагає попередити блокування ПН/РК при незбігу кодів придбання товарів/послуг і кодів постачання (виготовлення) товарів/послуг з УКТ ЗЕД / ДК 016-2010.

 Після подання Таблиці, надалі при складанні ПН/РК, коди товарів згідно з УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП мають вказуватися на рівні тих знаків (цифр), які зазначені в поданій Таблиці.

Таблиця даних платника податку подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність, щодо сплати податків до бюджетів. Рекомендується зазначити економічну складову отримання доходу та інформацію щодо основних постачальників та покупців за основними напрямками роботи.

Для зручності користувачів податківці підготували пам’ятку щодо подання таблиці даних та пояснень (рис. 1).

Рис. 1. Пам’ятка щодо подання таблиці даних та пояснень.

Нагадуємо, що порядок подання Таблиці передбачений п. 2, п. 4, п. 12–16 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

Про це інформують податківці ГУ ДПС Запорізької області.

Про те, що робити, коли в поданій таблиці даних платника ПДВ не зазначено види діяльності та що прийнята Таблиця не веде до автоматичного розблокування раніше заблокованих ПН та РК, читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.