вгору

Подано декларацію без додатків: чи відмовлять у прийнятті?

Додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною. Це передбачено п. 46.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Вимоги щодо порядку заповнення податкової декларації визначені у п. п. 48.3-48.4 ПКУ. Так, у п. 48.3 ПКУ зазначено обов’язкові реквізити податкової декларації, серед яких є, зокрема, інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною.

Відповідно до п. 48.7 ПКУ податкова звітність, складена з порушенням норм ст. 48 ПКУ, не вважається податковою декларацією, крім випадків, встановлених п. 46.4 ПКУ (якщо платник вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов'язання, всупереч нормам ПКУ, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації).

Згідно з п. 49.11 ПКУ у разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог п. 48.3 та п. 48.4 ПКУ, а також недотримання вимог абзаців першого – третього п. 49.4 ПКУ (щодо правил подання звітності в електронній формі) контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Отже, контролюючий орган зобов’язаний надати платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації, якщо така декларація подана без додатків, обов’язковість подання яких передбачена законодавством.

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 129.02).

Про відповідальність за неподання або несвоєчасне подання звітності під час карантину читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.