вгору

Податкова накладна без факту здійснення господарських операцій: як відкоригувати?

Нагадуємо нашим користувачам, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) термін. Граничні строки реєстрації податкових накладних в ЄРПН визначені п. 201.10 ПКУ.

У разі допущення помилок при складанні податкової накладної, зокрема, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, платник податку може скласти розрахунок коригування до неї. Це передбачено п. 192.1 ПКУ.

Тож скласти розрахунок коригування можна й у разі складання податкової накладної без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН, з метою виправлення такої помилки. У такому розрахунку коригування:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку виявлено помилку;
  • у заголовній частині розрахунку коригування – дані із заголовної частини податкової накладної з індивідуальним податковим номером покупця на якого помилково (без факту здійснення господарських операцій) було складено податкову накладну;
  • у розділі Б – зі знаком «–» (тобто, виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ);
  • у графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначається код «103» (повернення товару або авансових платежів).

Розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, на якого була складена така податкова накладна.

Про це нагадали податківці Одеської області.

Читайте у Блозі бухгалтера та Інформері M.E.Doc, яка відповідальність за невірно визначений звітний період при формуванні податкових накладних з ПДВ.

Нагадуємо нашим користувачам, що у M.E.Doc наявний модуль «Облік ПДВ», що забезпечує можливість зручної роботи з податковими накладними (J(F)1201010), додатком 2 до неї – розрахунок коригування (J(F)1201210) та податковою декларацією з ПДВ (J(F)0200121).

Приєднуйтесь до нашого Telegram-каналу.