вгору

Податкові перевірки у період дії воєнного стану

Нагадаємо нашим читачам, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з пп. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

  • камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання) до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій, за виключенням товарів (продукції), визначених пп. 215.3.1 (спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво), 215.3.2 (тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну), та 215.3.2-1 (сигарети та цигарки, сигарили) та 215.3.3-1 ПКУ (рідини, що використовуються в електронних сигаретах).

Така камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання;

  • камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи;
  • фактичних перевірок.

При виявленні порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно із ПКУ, законами, контроль за якими покладено на контролюючі органи, а вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного стану та/або на період дії карантину у такому випадку не застосовуються, у т.ч. і положення пп.112.8.9 ПКУ (вчинення діяння (дії або бездіяльності) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору).

Про це повідомили податківці Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Крім того, Законом України від 01.04.2022 року № 2173-IX було доповнено підрозд. 10 розд. XX ПКУ новим пп. 69.27, згідно з яким тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, податкові органи здійснюють державний контроль (нагляд) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» з урахуванням особливостей, встановлених цим пунктом.

Податкові органи здійснюють контроль за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) шляхом проведення фактичних перевірок.

Про фактичні перевірки застосування РРО та ПРРО читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.