вгору

Податковий агент – резидент Дія Сіті в окремий місяць не відповідав визначеним вимогам: що у ф. № 4ДФ?

Податківці надали розяснення: як та за якою ознакою доходу відображається в додатку № 4ДФ до Розрахунку сума самостійно нарахованого та сплаченого до його подання ПДФО за ставкою 18% на зарплату спеціаліста, якщо у відповідний календарний місяць резидент Дія Сіті не відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. першої ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-ІХ (далі – Закон № 1667)? 

Нагадуємо, особливості оподаткування доходів спеціалістів резидентів Дія Сіті встановлені п. 170.14-1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Податковим агентом платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, є резиденти Дія Сіті. 

За ставкою 5% оподатковуються доходи платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді (пп. 170.14-1.2 ПКУ): 

а) заробітної плати; 

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом № 1667, у т. ч. винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням; 

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори. 

Якщо податковий агент – резидент Дія Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. першої ст. 5 Закону № 1667, такий податковий агент зобов’язаний у межах податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18%, щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених у п. п. «а» – «б» пп. 170.14-1.2 ПКУ, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання Розрахунку (пп. 170.14-1.5 ПКУ). 

При цьому сума такого сплаченого податку податковим агентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія Сіті. 

Згідно з пп. 2 п. 4 розд. IV Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі – Порядок № 4), у розд. I додатка 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – додаток № 4ДФ) до Розрахунку відображаються, зокрема, персоніфіковані дані про суми нарахованого (виплаченого) на користь фізосіб доходу (відповідно графи 3а та 3) та нарахованих (перерахованих) до бюджету ПДФО (відповідно графи 4а та 4) та військового збору (відповідно графи 5а та 5), ознака доходу (графа 6). 

Згідно з Довідником ознак доходів фізосіб, наведених у додатку 2 до Порядку № 4, доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), крім доходів, зазначених в абз. третьому п. 4 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (пп. 164.2.1 ПКУ) зазначаються у додатку № 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «101» за відповідний місяць. 

Отже, резидент Дія Сіті, який у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. першої ст. 5 Закону № 1667, відображає у додатку № 4ДФ Розрахунку за ознакою доходу «101» за місяць, за який було нараховано зарплату: 

  • у графі 4а суму ПДФО, нарахованого та утриманого за ставкою 18%; 
  • у графі 4 – фактичну суму перерахованого ПДФО до бюджету. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25. 

Розглянемо, як це виглядатиме у додатку 4ДФ при заповненні у програмі M.E.Doc. Припустимо, що у першому місяці кварталу у резидента Дія Сіті працювало 10 осіб за трудовим договором, а у другому місяці – 7. Тобто, був порушений пп. 3 ч. першої ст. 5 Закону № 1667 – середньооблікова кількість працівників за підсумками другого місяця кварталу становить менше 9 осіб. 

Додаток № 4ДФ у першому місяці кварталу матиме вигляд (рис. 1.) Утримано ПДФО із зарплати спеціалістів резидента Дія Сіті 5%:

Дія Сіті

 Рис. 1 

У другому місяці кварталу додаток №4ДФ заповнюватиметься так (рис. 2). Утримано ПДФО із зарплати спеціалістів резидента Дія Сіті 18%:  

Рис. 2 

Більше на тему оподаткування ПДФО резидентів Дія Сіті читайте у матеріалі.