вгору

Податковий розрахунок: премія після звільнення

На практиці трапляються нетипові ситуації, коли бухгалтер не знає, як заповнити відомості у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Податковий розрахунок). 

До таких ситуацій можна віднести, наприклад, такі як: 

  • премія після звільнення; 
  • робота за договором підряду або договором цивільно-правового характеру;  
  • поновлення на роботі через суд.  

Про особливості заповнення Податкового розрахунку при виникненні нетипових ситуацій роз’яснила заступник начальника відділу ведення електронних реєстрів Пенсійного фонду Вінниччини Леся Лашко.   

У цій статті розглянемо як заповнити Додаток 1 Податкового розрахунку у разі нарахування премії після звільнення та наведемо приклад заповнення у програмі M.E.Doc. 

Так, у разі нарахування премії після звільнення працівника Додаток 1 Податкового розрахунку заповнюється таким чином: 

  1. за місяць, у якому нараховано премію, відобразити суму з розподілом за місяцями, за які премія нарахована. Наприклад, за травень 2023 року відображаємо всю суму премії, але з розподілом за місяцями 2022 року, за які її нараховано: 12 місяців – 12 рядків; 
  1. у графі 09 кожного рядка фіксуємо код типу нарахувань «1»; 
  1. у графі 14 нічого не заповнюємо, тому що кількість календарних днів перебування у трудових відносинах була зазначена у попередніх місяцях у Додатку 1. 

Приклад заповнення Додатка 1 Податкового розрахунку у програмі M.E.Doc (Рис. 1). 

податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ, премія після звільнення

Рис.1 

Заповнення інших нетипових ситуацій розглянемо в наступних наших публікаціях.