вгору

Поділ одного об’єкта оподаткування на декілька: що необхідно знати?

Кожний платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку - про свої об’єкти оподаткування шляхом подання Повідомлення за ф.№ 20-ОПП (далі - ф. № 20-ОПП) протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття. 

Нагадаємо, що Порядку обліку платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі - Порядок № 1588). 

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, таких як зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування - ф. № 20-ОПП надається з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування.  

У разі зміни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об'єкта надається двома рядками, а саме:  

  • в першому рядку зазначається інформація про закриття об'єкта оподаткування, призначення якого змінюється; 
  • у другому та наступних за ним - оновлена інформація про об'єкт оподаткування, який створено на основі закритого, при цьому ідентифікатор об'єкта оподаткування змінюється. 

Наприклад, підприємство здійснює поділ власного приміщення на два чи більше об’єктів різного призначення, - подається ф. № 20-ОПП подається із зазначенням інформації щодо такого об’єкта оподаткування, а саме:  

  • у першому рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється (до графи 2 вноситься значення «6 – закриття об’єкта оподаткування»); 
  • у наступних - оновлена інформація про об’єкти оподаткування, які створено чи відкрито на основі закритого (до графи 2 вноситься значення «1 – первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»). 

Зверніть увагу! Кожному новоствореному об’єкту оподаткування присвоюється відповідний ідентифікатор об’єкта оподаткування за правилами, визначеними п. 4 Пам’ятки для заповнення розд. 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення за формою № 20-ОПП). 

Про це повідомили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.  

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc є можливість заповнити та подати ф. 20-ОПП (ідентифікатор форми - J/F1312005). 

В програмі M.E.Doc ф. № 20-ОПП у разі заповнення інформації щодо поділу об'єкта оподаткування на два чи більше об’єктів різного призначення матиме такий вигляд

20_ОПП, об'єкт оподаткування

Про те, чи визначати Внутрішній ідентифікатор об’єкта оподаткування при заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП та про відповідальність за неподання заяв №20-ОПП та 1-ОПП під час воєнного стану читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.