вгору

Порядок блокування ПН/РК знову зазнає змін: оприлюднено проект постанови

ДПС оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165». Як зазначено у пояснювальній записці, його розроблено з метою запровадження додаткового спрощеного автоматизованого механізму підтвердження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, реєстрацію яких зупинено, а також забезпечення права платника ПДВ на адміністративне оскарження рішення про неврахування таблиці даних і рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку.

Що передбачено?

Проектом постанови запропоновано:

1. Внести зміни до окремих положень автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, зокрема щодо питань ризиковості платника ПДВ, особливостей застосування таблиці даних платника ПДВ, у т. ч. при визначенні відповідності операцій, відображених у ПН/РК платника податку, критеріям ризиковості здійснення операцій. Щодо платника податку, стосовно якого прийнято рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, не застосовується врахована таблиця даних платника податку.

2. Встановити обмеження для комісії регіонального рівня щодо використання податкової інформації про здійснення платником податку ризикової операції, що стала підставою для розгляду питання відповідності / невідповідності платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку відповідно до п. 8 додатка 1 до Порядку зупинення, якщо така операція відображена у ПН/РК, дата реєстрації якої/якого у ЄРПН припадає на період, що перевищує 180 днів до дати прийняття рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку.

3. Внести зміни до форми рішення про відповідність / невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з додатком 4 до Порядку зупинення, серед яких здійснити доповнення в частині розшифрування інформації, за якою встановлена відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, інформацією щодо дати включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

4. Запровадити положення щодо автоматичної реєстрації ПН/РК, реєстрацію яких в ЄРПН зупинено, у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або рішення про врахування таблиці даних платника податку за виконання визначених умов.

Запропоновано, що у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку за результатами інформації та копій документів, поданих платником податку для підтвердження невідповідності критеріям ризиковості платника податку, наступного робочого дня після дати прийняття такого рішення підлягають автоматичній реєстрації ПН/РК, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • реєстрація таких ПН/РК зупинена на підставі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з рішенням, до якого подані інформація та копії документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;
  • дата подання для реєстрації в ЄРПН таких ПН/РК припадає на період, що не перевищує 180 днів до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність критеріям ризиковості платника податку;
  • операція в таких ПН/РК не відповідає критеріям ризиковості здійснення операцій згідно з додатком 3 до цього Порядку;
  • щодо таких ПН/РК комісією регіонального рівня не прийнято рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

При цьому має бути наявна сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, обчислена відповідно до п. п. 200-1.3 або 200-1.9 ПКУ.

Також у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про врахування таблиці даних платника податку відповідно до п. 16 цього Порядку ПН/РК, реєстрація яких зупинена відповідно до п. 1 додатка 3 цього Порядку до дня, що передує даті прийняття рішення про врахування таблиці даних платника податку, підлягають автоматичній реєстрації в ЄРПН на п’ятий робочий день, що настає за днем прийняття такого рішення, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • відсутнє рішення контролюючого органу про неврахування такої таблиці даних платника відповідно до п. 19 цього Порядку;
  • у ПН/РК зазначені операції з кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД / кодами послуг згідно з ДКПП / умовним кодом такого товару, що відображені у таблицях даних платника податку, враховані комісією регіонального рівня, та операції, що не відповідають критеріям ризиковості здійснення операцій, визначеним у додатку 3 до цього Порядку;
  • такі ПН/РК складені та подані для реєстрації в ЄРПН не раніше календарного місяця, що передує місяцю, у якому комісією регіонального рівня прийняте рішення про врахування таблиці даних платника податку;
  • щодо таких ПН/РК платника податку комісією регіонального рівня не прийнято рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН відповідно до наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 12.12.2019 р. № 520

При цьому має бути наявна сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН, обчислена відповідно до п. п. 200-1.3 або 200-1.9 ПКУ.

5. Внести зміни до п. п. 1 та 4 додатка 3 до Порядку зупинення щодо врегулювання питання перевірки залишків товарів у платника податку та операцій з товарами / послугами за кодами УКТ ЗЕД, зазначеними у поданих на реєстрацію ПН/РК, з урахуванням УКТ ЗЕД у врахованій таблиці даних платника ПДВ.

6. Порядок розгляду скарг доповнити положеннями щодо оскарження рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ та рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку відповідними формами скарг та рішень за результатами їх розгляду.

Планується, що ця постанова набере чинності через 30 календарних днів з дня її опублікування.

Про останні зміни в блокуванні ПН/РК читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.