вгору

Порядок обліку платників податків змінять: є проект наказу

ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства фінансів України» (далі – Проект змін до Порядку обліку).

Що передбачено?

Проектом змін до Порядку обліку, зокрема, передбачено:

1. Встановити, що платники податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія Російською Федерацією з 20 лютого 2014 р. територія АР Крим та міста Севастополя, а також тимчасово окуповані з 07 квітня 2014 р. території України, що входять до складу Донецької та Луганської  областей України, які визнані такими відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на правовий режим на тимчасово окупованій території України», обліковуються в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб з відповідною ознакою «податковою адресою є тимчасово окупована з 20 лютого 2014 року територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», «податковою адресою є тимчасово окуповані з 07 квітня 2014 року території України, що входять до складу Донецької та Луганської областей».

2. Норми порядку, що стосуються відкриття рахунків у банках та інших фінустановах, буде доповнено аналогічними нормами щодо відкриття рахунків у небанківських надавачів платіжних послуг або електронних гаманців у емітентів електронних грошей.

3. Згідно з пояснювальною запискою будуть уточнені положення Порядку обліку в частині сплати податків і зборів у разі зміни місцезнаходження СГ. Зокрема, буде зазначено, що у разі зміни місцезнаходження СГ та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством загальнодержавних податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

4. Заяву за ф. № 8-ОПП можна буде подати особисто платником податків або представником, уповноваженою на це особою, поштою або в електронній формі. Крім того, передбачено спрощення форми заяви про взяття на облік нерезидента або його відокремленого підрозділу за ф. № 1-ОПН.

Планується, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Більше корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері  M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.