вгору

Порядок проведення перевірок КІК: наказ від Мінфіну

ДПСУ на своєму сайті оприлюднила проект наказу Мінфіну “Про затвердження Порядку проведення перевірки контролюючої особи” (далі - проект наказу), який розроблено відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466 (далі - Закон № 466).

Порядок розроблено відповідно до вимог Податкового кодексу України (далі - ПКУ) для застосування посадовими особами контролюючих органів при проведенні документальних перевірок контролюючих осіб, якими є фізичні або юридичні особи - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії  (далі - КІК).

Відповідно до Закону № 466 ПКУ доповнено статтею 39-2 «Контрольовані іноземні компанії». Так, основні положення проекту наказу полягають в частині встановлення та затвердження Порядку проведення перевірки контролюючої особи КІК, що містить такі розділи: 

  • загальні положення; 
  • прийняття рішення про проведення перевірки контролюючої особи;
  • отримання від платників податків документів для проведення перевірки контролюючої особи; 
  • порядок проведення опитування посадових осіб або працівників контрольованої іноземної компанії, або інших працівників іноземної особи та/або пов’язаних із нею юридичних осіб; 
  • інші заходи податкового контролю при проведенні перевірки контролюючої особи; 
  • особливості проведення перевірки контролюючої особи - фізичної особи та юридичної особи; 
  • строки проведення, продовження перевірки контролюючої особи; складення акта (довідки) про результати перевірки контролюючої особи.

Дія цього Порядку не поширюється на оформлення результатів перевірок з дотримання платником податків інших питань податкового, валютного законодавства, законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, законодавства з питань дотримання принципу «витягнутої руки» та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Проведення перевірки платника податків як контролюючої особи відповідно до цього Порядку не перешкоджає проведенню перевірки з  інших питань.

У разі прийняття цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.